30.10.2015

Що е зъбна плака

 

Една от основните причини за възникване на кариеси и пародонтити е зъбната плака. Редовното ú почистване предотвратява нейното застаряване и агресивност към околните тъкани.

Зъбната плака е аморфна, лепкава, желатинозна маса, която се образува върху зъбите, над и под ръба на венеца. Образуването на плаката е естествен процес. Бактериите, които я образуват в началния етап, се намират в хармония със съседните тъкани на организма и пречат на инвазията на потенциално вредни микроорганизми. Плаката започва да вреди, след като престои в устата повече от 10-15 часа, и става особено опасна след престой от няколко дни.

Ежедневната двуразова и старателна устна хигиена спомагат за отстраняване на плаката, намираща се в начален етап на формиране, от почти цялата уста. Въпреки това, при повечето хора съществуват специфични зони на натрупване на плака, които трудно се почистват, дори и при продължително търкане с четка и паста за зъби. Зоните на опасно натрупване (ретенционни зони) се наблюдават най-често между зъбите, по фисурите на кътниците, при зъбни аномалии, под коронки и мостове, над и под гингивалната бразда и на други труднодостъпни за миене места. Плаката в тези зони обикновено не може да бъде отстранена напълно. В резултат на натрупването, плаката променя бактериалния си състав, става агресивна, минерализира се и се превръща в зъбен камък, който е почти невъзможен за отстраняване в домашни условия.

Натрупаната зъбна плака е първопричината за повечето от заболяванията в устата, като например кариес на зъбите, заболявания на венците и заболявания на лигавицата. За съжаление, зъбната плака почти не се вижда с просто око, затова опасните места с натрупване на стара (зряла) плака не могат да се видят и при ежедневната хигиенизиране на устата на тях не се обръща достатъчно внимание. Популярното разбиране за успешно премахване на плаката от тези места в домашни условия досега се свързваше само с удължаване на времето за търкане с четка и паста за зъби. Но продължителните търкания – с дължина от 3 до 5 минути, не само, че не водят до пълното ú отстраняване, а в някои случаи могат да предизвикат и изтъркване на емайла или травмиране на венеца.

plaka2

Mинерализирана зъбна плака                                                         Зъбна плака под микроскоп

Едни от малкото познати начини за визуализиране на местата на натрупана зъбна плака досега бе оцветяването на устата с мастила или анилинови бои. За съжаление, с тези методи се оцветяват само повърхностните слоеве на началната плака, която е в хармония с организма, както и налични хранителни остатъци и различни зъбни дефекти, което прави невъзможно да се акцентира на местата с опасно натрупани колонии от бактерии.  Тези методи не получават достатъчна популярност за употреба в домашни условия също и поради неудобството от продължителното оцветяване на устата и възможността за поглъщане на част от оцветителите.

zubi_boq

Щяхме ли да решим проблема, ако  бактериите светеха?

Да! Тогава щяхме да  виждаме къде са опасните зони на натрупване на бактерии, предизвикващи кариеси и пародонтити, и относително  лесно да ги отстраняваме  с четка, паста, конец или ако не можем да се справим сами,  да се обърнем за помощ към нашия зъболекар.

Как да накараме бактериите да светят?

Порфирините, които се отделят при метаболизма на бактериите, притежават свойството да флуоресцират в розов до червен цвят при осветяване с определена ултравиолетова светлина. Устата се осветява с помощта на Детектор на зъбна плака. Това е медицинско устройство с джобен размер, предназначено за комфортна домашна употреба.

   detector-big

При осветяване, местата с натрупани колонии от бактерии започват да флуоресцират в ярък розов до червен цвят. При ежедневната устна хигиена плаката от тези места трябва старателно да се премахва!

sveteshta-plaka-1

                       За повече информация, изтеглете:

Славчо Димитров    Проф. д-р Славчо Димитров дм – „За зъбната плака “  pdf download

Владимировkleine    Проф. д-р Стоян Владимиров дм – „За зъбната плака „pdf download

Узунов    Проф. д-р Цонко Узунов дм – Флуоресценция при „Хроничен пародонтит – Допълнение към протокола за лечение“pdf download

Манчорова     Доц. Нешка Манчорова дм – „За зъбната плака „pdf download

Андреева   Проф. Лаура Андреева дм – „Приложение на детектор на зъбна плака в ортодонтската практика“.pdf download