30.10.2015

За децата

Има ли детето ми кариес? 

Една от главните причини за появата на кариесите е натрупването на зъбна плака, съдържаща колонии от кариесогенни бактерии в трудни за почистване зони (ретенционни зони).  Тези бактерии се хранят с въглехидрати (захари).  Когато разграждат въглехидратите, тези бактерии отделят киселини.  Киселините разграждат твърдите зъбни тъкани и така се образуват кариесите. Колкото повече бактерии се натрупат във вид на зъбна плака и колкото по-често ги подхранваме с междинни похапвания на бонбони, шоколади, сладкиши и захарни изделия, толкова повече нараства броят на бактериите, а заедно с тях и количеството отделени киселини.  По този начин разрушаването на зъбите се ускорява още повече.

Как да помогнем на нашите деца?

Първата стъпка е внимателно да променим съдържанието на междинните хранения на детето. Втората е да подобрим ефективността при механичното отстраняване на плаката. Това може да се постигне чрез по-продължително миене с четка и паста за зъби, или като се увеличи броя на дневните измивания. Може също да се опита с конци, с промиване на устата със специални води за дезинфекция и подобни способи.

За съжаление, усилията не винаги се увенчават с успех. Защо?

Натрупаната плака е прозрачна и не се забелязва лесно. При това, престоялата плака е лепкава и се отстранява трудно, затова е необходимо поне двукратно ежедневно миене на зъбите. В допълнение се налага да приучим детето да търка зъбите си между 3 и 5 минути. В много от случаите тази кауза предварително е обречена на неуспех. А дори и детето да привикне към продължителното миене, почистването на плаката не е гарантирано, защото предварително не сме видели къде се натрупва тя (ретенционните й зони) и не сме научили детето да насочва механичното усилие на четката към тези зони, които са специфични за всяко дете и най-често се оформят на труднодостъпни за четката места.

А сега, нека си представим какво би се случило, ако кариосогенните бактерии светеха със собствена светлина. Тогава, когато погледнем в устата на детето, ние ще видим къде са натрупаните светещи бактерии, ще коригираме начина му на миене или ще му помогнем с конци, клечка за зъби, вода за уста или по друг начин, за да се отстрани опасно натрупаната плака.

Как да накараме бактериите да светят?

Това вече е възможно с помощта на медицинските прибори „Детектори на зъбна плака“ – специално създадени за осветяване на устата и предизвикване на флуоресценция на бактериите в домашни условия. Методът е известен като „Контролирана орална хигиена“.

Happy kid or child brushing teeth in bathroom. Dental hygiene.

При осветяване на вътрешността на устата, бактериите започват да светят (да флуоресцират) с бледорозова до червена светлина, а  здравите зъби флоуресцират в бледозелена светлина. Нека се обърнем към денталната медицина и да видим къде са най-често срещаните опасни зони на натрупване на бактерии и какво можем да видим при оглеждането им с помощта на флуоресценция. Най-често, те са в гингивалната област на новорастящите зъби, преместените извън зъбната редица постоянни зъби, зоните около гингивата, междузъбните пространства, фисурите на последните зъби, както и при начални кариеси и развили се кариеси.

Caries03image003Caries04

За нас, като родители, остава задължението да проверим къде светят бактерии (къде детето ни натрупва плака) и да му помогнем тя да бъде отстранена. Ако не се справим сами, е желателно да се обърнем към нашия зъболекар. Следващата важна задача е да приучим детето всеки път старателно да почиства тези специфични зони. Накрая, но не на последно място, трябва периодично да контролираме устата на детето си.

Рафаела-за децатаFather and daughter playing dentist with a teddy bear

Нека децата Ви виждат само бледозелена флуоресценция от здрави зъби!

А защо да не светнем и в своята уста 🙂