30.10.2015

Докторите съветват

 

Как да използваме флуоресценцията, за да предпазим нас и семейството си от кариеси и пародонтити (пародонтози)?

Флуоресценцията е най-актуалният метод за диагностика в денталната медицина. Лекарите използват метода в своите кабинети при препариране на кавитети, за дефиниране границата между инфектирания и деминерализирания дентин, за откриване на апроксимални и вторични кариеси, за перфектен първоначален оглед и др. Използват се специализирани диодни “Кариес детектори” и последно поколение “Лазерни кариес детектори”, които посредством по-високата мощност на светлината, са подходящи за работа и в добре осветени помещения.

Последното техническо постижение е създаването на първите апарати за флуоресценция, предназначени за употреба в домашни условия. За разлика от „лазерните кариес детектори“, “Персоналните детектори на зъбна плака” са на достъпни цени и по-компактен размер от тези, използвани в дентални кабинети. С цел предпазване на очите, персоналните устройства работят с дозирана светлина и се използват в затъмнени или тъмни помещения.  Детекторите осигуряват възможност за интелигентна превенция срещу денталните заболявания чрез създаване на условия за ефективно отстраняване на натрупаните колонии от бактерии при ежедневното миене на зъбите. За да се запознаете с метода, известен като „Контролирана орална хигиена“ може да разгледате краткото видео „Как да запазим зъбите си здрави“.

personal caries detector SOVAОсвен кардинално подобряване на личната устна хигиена, тези апарати са и незаменими помощници на лекаря при провеждане на лечението на основните дентални заболявания.

При кариеси в детска възраст

Контролът от страна на родителите при често повтарящи се детски кариеси е силно препоръчителен. Проверката за наличие на зони с недобре почистена плака или наличие на начални кариеси се извършва в спокойна домашна обстановка, без да се травмира детето. Проверката изиксва единствено осветяване на устата, което може да бъде извършено и под формата на игра.

Happy kid or child brushing teeth in bathroom. Dental hygiene.Father and daughter playing dentist with a teddy bearRafaela malka

При наличие на опасни зони се вземат мерки, свързани с промяна на режима на хранене, с начина на миене на зъбите, а при невъзможност за отстраняване на опасностите – се препоръчва консултация със зъболекар.

След проведено пародонтално лечение

Основната причина за честия провал и на най-доброто лечение е повторното натрупване на агресивна плака. Обикновено причината е не толкова занижената устна хигиена, колкото невъзможността да се наблюдава процеса на формиране на новообразуваща се плака. Препоръчва се зъбната плака да се контролиар с детектора поне няколко пъти в седмицата, в домашни условия. При невъзможност за отстраняването ú е желателна консултация със зъболекар.

1????????????????????????????????????

Допълнителна информация за цялостно пародонтално лечение може да намерите на  www.lazerzavas.com

След поставяне на импланти

Грижата за имплантите изисква перфектна устна хигиена. В противен случай е възможно резултатът да бъде повторно заболяване на венците, като например  периимплантит,  имплантирането да се компрометира и имплантът да бъде загубен. Необходимо е, наред със стриктно изпълняване на указанията на лекуващия, поне няколко пъти в седмицата да се провежда контрол срещу наличие на флуоресциращи бактерии около импланта. След забелязване на такива, устната хигиена трябва да се засили. Ако  плаката не може да бъде отстранена, е необходима незабавна консултация с имплантолога.

При ортодонтско лечение

Проблемите около поддържането на добра устна хигиена стоят в основата на всяко успешно ортодонтско лечение. Ортодонтските апарати създават допълнителни предпоставки за задържане на храна и плака, и силно затрудняват отстраняването на вече натрупана плака с традиционни почистващи средства. В резултат е възможно доброто лечение да бъде компроментирано от поява на лезии по емайла, бели петна или дори кариеси.

Контролираната орална хигиена се оказва убедителен метод за установяване на разликата между “мил съм” и ”измил съм”. Методът осигурява перфектна визуализация на зъбната плака около брекетите, по дъгата и в слота на брекетите, както и около канюлите на пръстените. При подвижни ортодонтски апарати е възможно да се наблюдават зоните на натрупване на бактерии както върху зъбите, така и върху сваления ортодонтски апарат, с което се премахва и възможноста за поява на неприятна миризма. Детекторът на зъбна плака създава висока степен на мотивация за добра устна хигиена у пациента по време на цялото лечение.

Кристин1    Кристин2  

Ето защо, наред със засилените изисквания за устна хигиена е необходим и ежедневен контрол за флуоресциращи натрупвания на плака. При наличие на такива и невъзможност за отстраняването им, се препоръчва незабавна консултация с лекуващия ортодонт.

   нели

kompres4    kompres3   kompres2  kompres1

 

Съвети от известни лекари по дентална медицина

 

G.Mihajlow    Д-р Георги Михайлов:  „Детектор открива зъбната плака“

DrVelevaCrop    Д-р Десислава Велева:  „Гингивитът – едно от най-честите…“

nataliya    Д-р Наталия Топузлиева: „Любопитно – Зъбният камък е резултат от…“

DrKobakova_little    Д-р Веселина Кобакова:  “ Детска стоматология – работим по съвременни методи…“

Mih.Dalemski.kleine  Д-р Михаил Далемски:  „Зъбният камък – крепостта на микробите…“

karies      Д-р Радосвета Симеонова